Sfantul Nicolae, biruitorul

Pe la jumatatea secolului III, s-a nascut Nicolae, cel care avea sa fie episcop si mare sfant intre sfinti. Multi ii poarta numele, dar putini stiu ca acesta inseamna "Biruitor de popor" ("nike"- biruinta, "laos"- popor). Fiind sfant mare, Nicolae a ajutat multa lume, atat in timpul vietii cat si dupa moartea sa. Se zice ca blandetea sa nu atingea margini, si ca singura izbucnire de manie a avut-o cand un eretic a sustinut ca Hristos n-ar fi Fiul lui Dumnezeu; Nicolae i-a lipit o palma ereticului, de-aici venind si traditia nuieluselor oferite obraznicilor in ziua de 6 decembrie. Poporul roman il cinsteste pe Nicolae, dar s-a dovedit si foarte inventiv in crearea legendelor despre sfant. Unii ziceau ca,inainte de a fi sfant, Nicolae ar fi fost betiv; altii ca ii ajuta pe talhari, dar cele mai multe informatii din popor spun ca Nicolae e un sfant darnic si bland.
Iata-l, deci, pe Sfantul Nicolae, zugravit laolalta cu cei patru Evanghelisti si strajuit de cateva scene intruchipand minunile sale.


EN
Saint Nikolas, the helper of the poor.Celebrated on december 6th, Nikolas is considered to be on of the biggest saints of Christianity. He himself fought for Christianity, taking part in the First Ecumenical Synod, and confronting Arie's heresy about Christ not being God's Son. Here you have an icon of Saint Nikolas, his miracles and the four Evangelists. God bless!


                                               
Dimensiuni: 38x29 cm, pictata cu tempera pe lemn grunduit/ Height:14,9 inches; Weight:11,4 inch; painting on wood


Comentarii

Postări populare